Onder de titel Lebuïnus herontdekt, een bezongen heilige hebben dirigent Stan Hollaardt en scholalid en historicus Gerard Pieters een boek geschreven over het leven van Lebuïnus en de muziek die te zijner ere werd geschreven. Het boek is een uitgeschreven commentaar op de Metten van Lebuïnus. In het eerste deel wordt Lebuïnus gekarakteriseerd en in een bredere context geplaatst. Het tweede deel behandelt de musicologische aspecten van de gregoriaanse Lebuïnus-overlevering. Deel drie bevat de Latijnse gezangen en vertaling van de eerste nocturne.

“De uitgave is meer dan waardevol voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van het christendom in de Lage Landen, voor de lokale geschiedenis van Deventer en omgeving, of voor Gregoriaanse zang”. Herman Stinissen in tijdschrift Streven. 

”Voor wie aan de hand van een concrete heilige als voorbeeld wil weten hoe men vroeger de liturgisch-muzikale gedachtenis vormgaf is dit boek  een aanrader” Recensie door Gerrit van Osch in het Tijdschrift voor gregoriaans.

terug