Eerdere optredens

Hanze-feesten Doesburg op zaterdag 14 juni

Op zaterdag 14 juni vormde de binnenstad van Doesburg het decor voor oude ambachten, levende have, marktstalletjes, kampementen en andere middeleeuwse taferelen. Ook de ‘monniken’ van de Schola hebben zich laten zien en horen! Van ons optreden deed ons koorlid Erwin van Geenen verslag in poëtische vorm:

 

HANZE-FEEST DOESBURG

 

We keken de middeleeuwen recht in de ogen
bij het verlaten van de Waag met wapperende pijen
zwart in warmte broeiend door onze aanwezigheid.

Menig heiden bekeerde ons om op te treden
in en rond de Martini kerk die omgetoverd was
tot een Norbertijnse refter voor vrijwilligers.

Melaatsen vergaten de ellende van de dag.
Duivels dreven zichzelf tot het uiterste bij het aanhoren
van ons hemelse lied dat dwars door de stad liep.

Maagden en zondaars vluchtten naar het terras
bij het horen van het Salve Regina dat wij zongen
onder het genot van aandacht en drank.

 

Erwin van Geenen

 

Symposium ’10 jaar Shelter City Nijmegen’, Stevenskerk 13 juni 2025

Op 13 juni 2025 trad de Schola op bij een mini-symposium dat in de Stevenskerk werd gehouden bij de herdenking van het feit dat Nijmegen nu 10 jaar Shelter City is. Een Shelter City is een stad die zich systematisch ontfermt over mensenrechtenactivisten uit het buitenland. Die worden in die stad ontvangen, kunnen er tot rust komen en worden er via opleiding e.d. toegerust om na terugkeer hun werk nog beter ter hand te kunnen nemen. Nijmegen heeft de afgelopen jaren een twintigtal van deze gasten ontvangen, vanuit o.m. Venezuela, Mexico en Zimbabwe.
Op het symposium werd gesproken door o.m. burgemeester Bruls, Eva Rieter (universitair docent mensenrechten), Eduard Nazarski (voorzitter van de raad van toezich PAX), Wim Geerts (mensenrechtenambassadeur van het ministerie van buitenlandse zaken). In korte videofilmpjes die werden getoond blikten voormalige gasten terug op hun verblijf in Nijmegen

De scholagezangen vormden een soort opmaat voor het inhoudelijke programma. De schola zong vóór aanvang van het symposium en aan het einde van het programma. Deze formule was nieuw voor de schola, maar het is goed bevallen, want ook langs deze weg konden we laten zien dat de oude gregoriaanse gezangen ons in onze tijd wat te vertellen hebben. En daarbij komt dat gregoriaanse gezangen en mensenrechten ook nogal wat gemeenschappelijk hebben: er is een historisch verband en er zijn inhoudelijke overeenkomsten.
In 539 vóór Christus werd in het oude Perzië, het huidige Iran, de stad Babylon veroverd door de legers van Cyrus de Grote, de eerste koning van het oude Perzië. Het was misschien niet zozeer deze verovering op zichzelf, maar vooral wat daarna gebeurde dat voor de mensheid een belangrijke stap voorwaarts zou gaan betekenen. Cyrus de Grote liet alle slaven vrij, verklaarde dat iedereen het recht had zijn eigen religie te kiezen, en bepaalde dat er rassengelijkheid moest zijn.
Deze en andere decreten werden in Akkadisch schrift vastgelegd op nevenstaande cilinder van gebakken klei. Deze oude stenen rol, die bekend staat als de Cyrus Cilinder, wordt beschouwd als ’s werelds eerste handvest voor mensenrechten.

Anno 2025 staat de wereld bol van conflicten. Op de ochtend van de dag dat wij zongen had Israël nota bene een grote aanval gedaan op Iran.

In veel gregoriaanse gezangen wordt de ideale stad bezongen en dat deden wij in de Stevenskerk ook. Haar pracht en praal worden geroemd. Tijdens de ballingschap verlangde men naar die mooie stad. Eén van de gezangen die wij ten gehore brachten had onze dirigent Stan Hollaardt omgewerkt naar de stad Nijmegen, die in haar hoedanigheid van Shelter City nu ook de mensenrechten in haar vaandel wil dragen. Met mensenrechten wordt de menselijke waardigheid beschermd. In de oude psalmteksten treffen wij veel passages aan waarin ten diepste de angst wordt uitgedrukt en de wanhoop waaraan mensen ten deel vallen als ze in mensonwaardige situaties belanden: bij discriminatie, vervolging, exclusie of het van huis en haard verdreven zijn. In gregoriaanse gezangen komen woorden als ‘refugium’ (toevluchtsoord) en ‘domus’ (huis) ook regelmatig voor.
Vermeldenswaard is nog dat wij ook een compositie zongen van Hildegard van Bingen over de liefde: ‘Caritas abundat’ (‘Liefde overspoelt alles’). Hildegard van Bingen moest het in haar tijd, waarin vrouwen geen enkel recht van spreken hadden, opnemen tegen de machtige kerk. Ook dat maakte dit gezang tot een goed bij dit symposium passend gezang.

Jos Verhagen

 

‘Als het leven heilig is’: Optreden te Sint-Walrick op Paaszaterdag 19 april

In de vroege ochtend van Paaszaterdag 19 april, om 7 uur, rond zonsopgang, was het weer zover: de Schola, gehuld in benedictijner gewaad, schreed in processie door de bossen van Sint Walrick om vervolgens, bij uitbundig vogelgezang, bij de kapelruïne en de koortsboom paasgezangen te zingen.

De kapel van Sint Walrick is gebouwd in de 15e eeuw. Eeuwen eerder al stond er al een benedictijner klooster. Op deze plek zou Karel de Grote in het jaar 777 genezing hebben gevonden op voorspraak van de heilige Willibrord.
De betekenis van deze heilige plek en de nabije koortsboom is de laatste honderd jaar alsmaar toegenomen. Mensen overal vandaan hangen aan de takken van de koortsboom lapjes die afkomstig zijn van de kleding van ernstig zieken, en bidden voor hun genezing. Ook tijdens de gezangen van de Schola werden twee lapjes aan de koortsboom opgehangen.

Na afloop van het ritueel, dat door zo’n honderdvijftig mensen werd bijgewoond, kon er koffie gedronken worden in restaurant St. Walrick, dat elk jaar opnieuw voor de gelegenheid zo vroeg al open is.

Evenals vorige jaren, organiseerde het Erfgoedplatform in aansluiting op ons optreden een wandeling onder begeleiding van een aantal gidsen van het Erfgoedplatform gemeente Heumen.

Ter illustratie enkele foto’s en een uitgebreid filmverslag. Ook Omroep Gelderland memoreerde het optreden in Sint Walrick.

 

 

 

Zondag 30 maart: ‘Lied van de Vluchteling, een zwanenzang?’

Het Vluchtelingenprogramma van de Schola heeft op zondag 30 maart 2025 in de Nijmeegse Ontmoetingskerk zijn derde uitvoering beleefd. Het programma heeft een grote gedaanteverandering ondergaan: waren de eerdere uitvoeringen in de protestantse kerk te Groesbeek en de rooms-katholieke Petrus Canisiuskerk in Nijmegen vooral liturgisch van opzet — we spraken van ‘vluchtelingenvespers‘ —, in deze editie lag het accent op de inbreng van vluchtelingen zelf. Zo hebben we ons kunnen verzekeren van de medewerking van Qader Shafiq, Afghaan van oorsprong, maar intussen ook bekend geworden als Nijmegenaar van het jaar 2019. Ook de Syrische bouzouk-speler Nadeem Kotrob was van de partij. Verder maakten drie uit Oekraïne afkomstige vluchtelingen die bandura speelden, deel uit van het programma.

Door dit interculturele programma poogt de Schola – gevoed door haar eeuwenoude erfgoed – haar bijdrage te leveren aan de verbinding tussen mensen van verschillende komaf.

 

 

Eucharistieviering op de Octaafdag van Kerstmis

Het nieuwe jaar begonnen we door te zingen in de Petrus Canisiuskerk, in de eucharistieviering op woensdag 1 januari: de octaafdag van Kerstmis, met een bijzondere aandacht voor de Moeder Gods en het begin van het jubeljaar 2025, dat als thema heeft ‘Pelgrims van Hoop’. Voorganger was pater Kimman SJ.
De Schola zong, behalve het ordinarium, enkele kerstgezangen.
Na afloop werden wij getrakteerd op een glas uitstekende wijn in het jezuïetenhuis aan de Graafseweg.

 

 

Voor een overzicht van eerdere optredens klik u hier.