De dubbel-cd La Divina Commedia Gregoriana vindt haar bronnen in Dantes ongeëvenaard en ongekend mooi beschreven tocht van de mens/mensheid door de Hel,  over de Louteringsberg naar het Paradijs in zijn La Divina Commedia. Het is poëzie van de bovenste plank waarin tal van canto’s indirect en ook direct verwijzen naar Gregoriaanse gezangen. De persoonlijke inwijdingen en persoonlijke (liefdes-)ontmoetingen maken het ‘drieluik- boek’ La Divina Commedia van Dante Alighieri (1265 – 1321)’ goddelijk’ zoals Boccaccio haar noemt, tot een mystiek reisverslag waarin de context van het liturgische jaar (waar Dante zeer mee vertrouwd moet zijn geweest), voortdurend meeklinkt.

De gekozen gezangen vormen een middeleeuwse Gregoriaanse cyclus. In de concertante uitvoering van deze CD worden gregoriaanse gezangen gezongen. De muziek gaat gepaard met dia’s van diverse kunstwerken: Dantes tocht door hel, louteringsberg en paradijs is door de eeuwen heen door tal van belangrijke kunstenaars verbeeld.  Er worden afbeeldingen vertoond van onder meer: Igor Valiulin, Juke Hudig, Gustave Doré, William Blake, Michelangelo Buonarroti, Renato Guttuso, oude handschriften,  Sandro Botticelli, Salvador Dalí, John Flaxman, Fra Angelico, Stradanus (Jan van der Straet).

“De selectie getuigt van goede smaak en werd gedaan in de geest van Dante… De uitvoering van het gregoriaans is helder, mannelijk, met strakke dynamiek en in een alleszins aanvaardbaar beslist niet te langzaam tempo”.  Bespreking door A. Vernooij in het Gregoriusblad.  

Terug