Interview met Stan Hollaardt in VOLZIN van 12 oktober 2012

GREGORIAANS KOOR RICHT MONUMENT VOOR VROUWEN OP
‘Geweld tegen vrouwen blijft een groot probleem’

“Voor de vroege kerk vormden de martelaressen een probleem. Ze waren voor hun geloof gestorven, en dus geloofshelden, maar ze waren vaak ook verkracht. De kerk had daar een oplossing voor: Deze vrouwen waren ‘in de geest maagd gebleven’. Zo werden zij geheiligd als maagden. “ Deze lijn trekt dirigent Stan Hollaardt van het Nijmeegse gregoriaanse koor Schola Cantorum Karolus Magnus graag door. “Dat de integriteit van vrouwen wordt aangetast is niet alleen een Romeins probleem uit het verleden, maar ook een probleem vandaag.”
“In Syrië worden vrouwen verkracht om zo de vijand te ontmoedigen”, noemt Hollaardt een actueel voorbeeld. Zaterdag 13 oktober (14.00-16.00 uur) geeft Hollaardt met zijn koor in de Janskerk in Utrecht een concert met de titel The Martyred Virgins. Die dag is uitgeroepen tot de Europese dag tegen de mensenhandel. “Eerder was het koor ‘gewoon’ een religieus koor,” vertelt de dirigent. “Het maatschappelijke aspect van onrecht tegenover vrouwen, mensenhandel, geeft aan onze zang een extra dimensie. Het religieuze is daarmee niet op de achtergrond geraakt” De dirigent verwijst naar de figuur van Christus: “Hij werd niet zomaar ter dood gebracht, maar gekruisigd, een schandelijke dood. Zo is het ook met de martelaressen: Zij worden aangetast in hun integriteit.” De kerken zelf komen hier ook niet zonder kleerscheuren vanaf, maakt Hollaardt duidelijk: “Bij een zustercongregatie nabij Lommel werden bij ongewenst zwangere vrouwen de kinderen afgenomen. De baby’s werden verkocht.” Een aanslag op de integriteit van deze vrouwen”, vindt de dirigent.
“Gelukkig staat dit onderwerp de laatste jaren meer op allerlei agenda’s, ook de politieke”.
Maar een monument voor deze vrouwen is er nog niet. “Dit is een monument in muzikale vorm, waarin deze vrouwen geëerd worden”, zegt Hollaardt.

terug