Hoogtepunten uit de gregoriaanse traditie, een liturgisch en historisch perspectief. Augustinus Hollaardt OP

De gregoriaanse traditie kent een lange en rijke geschiedenis. Zij omvat de oudst genoteerde muziek uit de Europese cultuur. Al vanuit de 9e eeuw zijn manuscripten bekend. Door de eeuwen heen verwaterde het gregoriaans, maar in de 19e eeuw werd het door de monniken van Solesmes herontdekt en gerestaureerd. Vanaf die tijd werd het de muziek bij uitstek van de katholieke kerk die velen, ook buiten die kerk, ontroerde. Echter, sinds de introductie van de volkstaal door het Tweede Vaticaanse Concilie raakt het gregoriaans liturgisch meer en meer op de achtergrond.

Augustinus Hollaardt OP (1923-2012) stond aan de wieg van de liturgische vernieuwing in Nederland en leverde een belangrijke bijdrage aan de verwezenlijking daarvan. De gregoriaanse Schola Cantorum Karolus Magnus, heeft dit boek samengesteld ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan. De 1e druk verscheen in mei 2013 bij uitgeverij Berne Heeswijk. In 2018 is in eigen beheer een tweede verbeterde en herziene druk uitgebracht. Naast een eerbetoon aan Augustinus Hollaardt is dit een boek een aanrader voor ieder die zich graag laat inspireren door de schoonheid van de gregoriaanse gezangen. 

Het boek is vooral ook een ‘doe-boek’: Vele gregoriaanse gezangen worden besproken en de schola heeft de in het boek genoemde luistervoorbeelden opgenomen, die u hier kunt beluisteren.

“Ik schat in dat dit boek een onmisbaar element zal gaan vormen van elke cursus gregoriaans. En voor de liefhebber blijft het een hebbeding binnen handbereik”.  Recensie door Gerrit van Osch, redacteur van het Tijdschrift voor gregoriaans.

“De initiatiefnemers verdienen alle lof, niet alleen om het initiatief, maar vooral ook om de kwaliteit van het resultaat”. Recensie Antony Zielhorst.

“Het boek kenmerkt zich door een hoge mate van toegankelijkheid”. Recensie Herman Simissen.

terug