Programma sint Walrick 2019

De traditie om in de vroege ochtend te zingen bij de ruïne van de Sint-Walrickkapel in Overasselt is in 2007 ontstaan. Aanvankelijk vond dit plaats bij zonsopgang  op de eerste zaterdag na het ingaan van de zomertijd. Dit was een steeds wisselende zaterdag en ook de tijd van de zonsopgang varieerde. In 2018 is gekozen voor het zingen op Paaszaterdag op een vaste tijd. Op Paaszaterdag gaat de schola  ’s ochtends om 7.00 uur onder het zingen van een hymne of litanie, door het bos op weg naar de ruïne van de Sint-Walrickkapel te midden van de Hatertse Vennen in de buurt van Overasselt. Daar staat ook de zogeheten koortsboom en daar heeft zich dan in alle vroegte al een flinke hoeveelheid toeschouwers verzameld die, met vogelgekwetter en optrekkende ochtenddauw op de achtergrond, de zangers in monnikspijen tussen de bomen door naderbij zien komen.

De schola Karolus Magnus brengt het paasverhaal in verkorte vorm en op een hoger niveau. De gregoriaanse zang tilt namelijk de teksten boven het alledaagse uit. Het zijn als het ware lofzangen, Lauden van het paasfeest.

Zowel de processie als het zingen rond de koortsboom en in de kapelruïne kunnen vanwege de ingetogenheid en de stiltemomenten grote indruk op de aanwezigen maken. Daarbij staat de schola geen spektakel voor ogen; inkeer en bezinning is het doel van dit ritueel gebeuren. “Zo, dan heb ik vanmorgen hier mijn Pasen weer gehad”, zoals een van de toehoorders het kernachtig samenvatte.

Zowel over de koortsboom als over de kapel doen mooie legendes de ronde.