In 2021 vierde de orde van de norbertijnen het 900- jarig bestaan. De schola heeft aan Sint-Norbertus, de oprichter van de norbertijner orde, aandacht willen geven met een reeks aan hem gewijde gezangen uit het Antiphonarium Tsgrooten (1522) en het Antiphonarium Praemonstratense (1718) die vroeger dagelijks in de norbertijnse kloosters gezongen werden.

Onder de titel ‘900 Jaar norbertijnen, eeuwfeest in coronatijd’ heeft de schola op 17 oktober 2021 deze antifonen en responsoria ten gehore gebracht in de kloosterkerk van de abdij van de norbertijnen in Berne-Heeswijk. Midden in de voorbereiding van dit vreugdevol herdenkingsconcert werden wij allen geconfronteerd met directe en indirecte gevolgen van de Corona-epidemie. De schola heeft het tot een van haar taken gerekend enige verlichting te brengen in de geestelijke nood die dientengevolge was ontstaan. Op basis van het door het Vaticaan uitgegeven liturgisch misformulier dat aangewend kan worden ten tijde van algehele besmetting, hebben koor en dirigent zich erop toegelegd deze mis van passende gregoriaanse gezangen te voorzien. Om ook dit element recht te doen, werden bij het concert tevens enkele composities van dirigent Stan Hollaardt uitgevoerd, die onderdeel zijn van deze ‘Missa in tempore contagii universalis’, kort gezegd: de corona-mis. Van dit concert is een live registratie gemaakt

De cd ”900 Jaar norbertijnen, eeuwfeest in coronatijd’ is via de contactpagina te bestellen. Prijs 8 euro + verzendkosten.