2 december 2018: Adventsviering en kerstconcert in Oirschot

Bron: twitteraccount Odulfke

Op de eerste zondag van de advent zingt de schola traditiegetrouw in een parochiekerk tijdens de H. Mis de gezangen die ooit speciaal voor deze zondag gecomponeerd zijn. Het zijn de muziekstukken, zoals het ‘Ad te levavi’, die dikwijls het begin vormen van een oud gregoriaans handschrift. Het waren ook de composities waarmee de schola voor het eerst sinds haar oprichting in 1988 naar buiten trad.

Dit jaar in Petrusbasiliek in Oirschot de genoemde liturgieviering met een aansluitend een concert. Hierbij het offertorium Ad te Domine levavi. zoals dat daar te zien en te horen was.

 

18 november 2018: Lebuïnusconcert in de Grote kerk te Deventer

 

Deventer bestaat dit jaar 1250 jaar en dat wordt groots gevierd. Voor de schola was die gebeurtenis aanleiding voor een onderzoek naar de persoon van Lebuïnus en de wijze waarop hij in de liturgie en de gregoriaanse zang gestalte kreeg. Dat heeft onder meer geresulteerd in de CD Metten van Sint Lebuïnus.

In het kader van Deventer 1250 jaar  en op uitnodiging van de Stichting Lebuinusconcerten te Deventer zong de schola uitgerekend op de feestdag van Lebuïnus de integrale metten van Sint Lebuïnus zoals die ook op CD te beluisteren zijn.

Stentor, 15-11-2018: ‘Metten van patroonheilige na 800 jaar weer te horen in Deventer‘ Interview van redacteur Bas Klaassen met Stan Hollaerdt in het kader van het optreden.

Deventer Radio en Televisie:, 19-11-2018:‘UNIEKE UITVOERING VAN DE GEZONGEN METTEN VAN LEBUINUS’  Korte bespreking met fraaie foto’s van het optreden. Videoverslag

13 September 2018, uitvaart van koorlid Jacques Janssen

 

 

 

Opdonderdag 13 september vond de uitvaart plaats van Jacques Janssen in de Ontmoetingskerk te Nijmegen.

Jacques was in 1987 betrokken bij de Stuurgroep Gregoriaans Nijmegen en omgeving, die een cursus gregoriaans initieerde, waaruit in 1988 de Schola Cantorum Karolus Magnus voortkwam. Kort na de oprichting van de schola werd hij voorzitter en hij bleef dat bijna 25 jaar lang. Als lid van het eerste uur van deze schola heeft hij in de loop der jaren veel zangers zien komen en enkele zien vertrekken. Zelf heeft hij vermoedelijk meer dan 1250 repetitieavonden bezocht.

De schola is hem zeer dankbaar voor alles wat hij voor ons en de gregoriaanse traditie betekend heeft.

Hij wordt node gemist.

Leest u het In memoriam Jacques Janssen

25 en 26 augustus 2018: 14e Gebroeders van Limburg Festival

 

De gebroeders van Limburg, Paul, Herman en Johan, zijn samen met hun grootvader Willem Maelwael en hun oom Johan Maelwael de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Zij leefden rond 1400 en zijn beroemd geworden door hun getijdenboeken met prachtige miniaturen.  Met een middeleeuws festival wordt in Nijmegen elk jaar bij deze gebrouders stilgestaan, dit jaar voor de 14e keer. De gebroeders van Limburg  hebben op de miniaturen diverse landschappen geschilderd in mooie natuurlijke kleuren. Daarom werd ‘Liefde voor het Landschap’ die jaar het thema van het festival.

  De schola had op zondag 26 augustus een drievoudige rol.  Aan het begin van de dag zong de schola tijdens de viering in de Stevenskerk de hymne ‘Ales diei nuntius’ over de vogel die de dag aankondigt. Als tussenzang Psalm 24 (psalmus alleluiaticus) en als communio ‘Iuvenes en virgines’ met enkele verzen uit het canticum van de drie jongelingen. Begin van de middag sloot de schola zich aan bij de ‘Blijde Incomste’, een optocht door het centrum van de stad met historische en fantasiefiguren uit de unieke schilderwerken van de gebroeders en personages in nieuwe kleurrijke handgemaakte kostuums.  In de Middeleeuwen  was het gebruikelijk om een vorst die op bezoek kwam, in dit geval hertogin Maria van Gelre, feestelijk te ontvangen. 

Daarna zong de schola in de Stevenskerk, tegenover elkaar gezeten voor een geprojecteerd Maria-icoon, de Mariavespers. Het toegestroomde publiek bleek  moeite te hebben de gezangen te volgen want er liepen ook nogal wat kijkende en pratende bezoekers in de kerk, wat wel ten koste ging van de devote sfeer. ‘Zo gaat dat in de middeleeuwen.’

1 Augustus 2018, Generaal Kapittel Norbertijnen

Op zondag 1 augustus hielden 120 norbertijner abten van norbertijner kloosters uit 40 landen hun zesjarige Generale Kapittel in Gennep, waar hun stichter Norbertus zijn jeugdjaren zou hebben doorgebracht als zoon van Heribert, Heer van Gennep.

Voor dit gezelschap van in prachtig wit geklede Norbertijnen verzorgde de schola in de Sint Martinuskerk in Gennep een concert met een speciaal op Norbertus toegesneden programma van de hand van onze dirigent Stan Hollaardt. Het gezelschap, begeleid door burgemeester Peter de Koning, werd voorafgegaan door vendeliers en mensen in middeleeuwse kledij.

Kijkt u hier naar de videoregistratie.

7 juli 2018, 30 jarig bestaan de Gouden Engel

Op zaterdag 7 juli 2018 leverde de schola bijdrage aan een feestelijk programma ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van reisorganisatie de Gouden Engel. In het verleden heeft zij voor de schola reizen verzorgd naar o.m. Ravenna, Florence en Verona, waar toen het gregoriaans programma rond Dante werd uitgevoerd.

In de kerk van Zyfllich (DLD) werd samen met kamerkoor Mnemosyne  een dubbelconcert gegeven. De schola zong daar het programma ‘van Willibrordus tot Lebuinus’, gregoriaans van eigen bodem. Vervolgens werd in beeldentuin ’een nieuw begin’ aan de Querdam in Zyfflich, in zomerse kledij, het ”In Gente Fresorum’’ gezongen. ‘Uit het hoofd’, zoals hier te zien is. 

 

27 mei 2018, Nijmeegse Mariken Ommegang

In de vroege ochtend werd een Mariken ommegang gelopen in de stijl van een Maria ommegang. De tocht begon bij de Valkhofkapel en eindigde bij de Mariënburgkapel. De Schola liep voorop. Er nam ook een delegatie van de Gebroeders van Limburg deel, die de Arm van Stefanus  en het Mariabeeld (de Maria van Nijmegen) meedroeg. Voor een korte impressie van deze ommegang.

In de Mariënburgkapel zong Voces Caelestes, deels samen met de Schola. Ook aldaar deed Marjolein Pieks de vertelling van Masscheroen en opende burgemeester Hubert Bruls officieel de Marikenweek.