NIEUWS (3 april 2018)

 
Zingen bij ochtendgloren: zaterdag 31 maart een video impressie: https://youtu.be/ABxUD8nSbVM
 
Interview met Stan Hollaardt in de Maas & Waalkanter Woensdag 28 maart 2018

Gezang rond kapel-ruïne Sint-Walrick

 

Overasselt - "Ik heb een vinger van Sint-Walrick ontdekt!" Zo begroet Stan Hollaardt me in het restaurant waar we hebben afgesproken. Enthousiast vertelt hij hoe hij die ochtend in de geschriften van een Utrechtse kerk een verwijzing naar een relikwie van de Heilige Walrick ontdekte. Uitgerekend vlak voor diens feestdag.

 

Stan Hollaardt is dirigent van Schola Cantorum Karolus Magnus Nijmegen, mannen die elkaar vinden in de liefde voor de Gregoriaanse muziek. Zaterdag 31 maart, als om 07.14 uur de zon opkomt, trekken ze zingend als monniken naar de kapelruïne van Sint-Walrick. "Het was een beetje een vergeten religieuze plek", aldus Hollaardt, "wij hebben de geest er weer ingeblazen."
Ruim 10 jaar geleden ontstond het idee om met gezang het ochtendgloren te begroeten op de plek waar eens een Benedictijner klooster stond. Een hommage aan Sint-Walrick. "We zochten heel bewust naar een datum. Het werd de eerste zaterdag na het begin van de zomertijd: het begin van de lente, de feestdag van de Heilige Walrick op 1 april én de vasten- en Paastijd."

 

Walaricus van St-Valéry was een Franse heilige, patroon van de zieken en de koortslijders in het bijzonder. Hij stierf in 622, maar zijn naam is nog altijd verbonden aan de kapelruïne in het Overasseltse vennengebied en de naastgelegen koortsboom. Bezoekers hangen er lapjes op in de hoop op genezing. "Jongeren doen het ook weer, maar dan tegen examenkoorts", weet Hollaardt. De voormalig docent Nederlands is elke dag bezig met het zoeken naar oude geschriften, teksten en melodieën. "Het Gregoriaans is de oudste West-Europese zang, alle stemmingen van de mens vind je erin weerspiegeld."

Het zingen bij ochtendgloren (dit jaar voor de elfde keer) trekt bezoekers van heinde en verre. De zangers verkleden zich in alle vroegte in restaurant St.Walrick. Daar komen de zwarte Benedictijner pijen tevoorschijn. "We zijn geen monniken, maar het is ook geen flauwekul. Het doet iets met ons en het publiek, we gaan het licht tegemoet", zegt Hollaardt. Het koor zingt onder andere een ochtendhymne, de litanie van de Heilige Walrick, een Maria-gezang en een tekst die met Pasen te maken heeft. Na afloop is er gratis koffie in het restaurant en kan er nagepraat worden.

 

Bij de ruïne wacht Stan een verrassing. Een kaarsje en een briefje bij het beeld van Sint-Walrick: 'Eigenlijk geloof ik niets en twijfel ik aan alles, zelfs aan U. Maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft, dan denk ik dat Gij liefde zijt en eenzaam en dat, in dezelfde wanhoop, Gij mij zoekt zoals ik U.' Een tekst van Gerard Reve. De dirigent en oud-leraar Nederlands straalt weer…

Zingen bij ochtendgloren: zaterdag 31 maart.
www.karolus-magnus.nl

(Tekst: Corine van Dijk)

 

   Op 3 mei 2018 ben ik twintig jaar secretaris van de schola Karolus Magnus.

   Best veel werk maar met veel plezier heb ik dat gedaan.

   Nu is het tijd om het stokje over te dragen.

   Vanaf die dag is mijn medezanger Jos Verhagen de nieuwe secretaris van de schola.

   Op de pagina adressen zijn vanaf die datum al zijn adresgegevens te vinden maar nu al vast hier:

   Jos Verhagen

   Kuluutsheuvel 37

   5825 BD Overloon

   Telefoon: 0478 - 640444

   Mobiel: 06 - 51248009

   E-mail: jjlmverhagen@gmail.com   

 

 

TERUG