NIEUWS (27 mei 2018)

 

In het kader van de Marikenweek (27 mei - 3juni) in Nijmegen organiseerde de Stichting Poëtisch de Mariken Ommegang op 27 mei.

In 2018: vijfhonderd jaar Mariken van Nieumeghen. Een Maria-optocht, er werden gedichten voorgelezen, het verhaal van Masscheroen, de advocaat van de duivel, verteld. En gezongen door Karolus Magnus en door Voces Caelestes.    

 
Maarten Thoonen, directeur van GHW assurantieadviseurs, overhandigt onze dirigent Stan Hollaardt een speciaal voor de Mariken Ommegang gemaakte waardecheque
 
3 mei 2018: Onze nieuwe secretaris is geïnstalleerd
   
 
 

Bij de laatste foto een toelichting: uit het toespraakje van Jos Verhagen:

Drie mei 2018, een bijzondere dag en een groots moment,

voor Jan persoonlijk

voor de Schola die een vertrouwde hoeksteen gaat missen,

voor mijzelf omdat ik de verantwoordelijkheid voel om de functie van Jan over te nemen.

 

Het werk van een secretaris zal wel uit mijn handen kunnen komen, maar

...ik ben wel een liefhebber, maar geen echte kenner van het Gregoriaans. Dat is een verschil.

…ik heb de handigheid om Meinradbestanden te maken niet in mijn vingers. Ook een verschil met Jan.

… ik ben niet woonachtig in de keizerstad Nijmegen. Het Rome van de lage landen, in mijn gevoel. In 1958 en 1959 stond ik er ingeschreven als kleinseminarist bij de redemptoristen. Nu woon ik in een dorp op de grens van Brabant en Limburg, in voor mijn gevoel het voormalige Gallië. Voor wat betreft communicatie zou het handig zijn als ik ook in Nijmegen woonde (reisafstand, kennisnemen van en contact met lokale media etc.)

 

Ik ga natuurlijk mijn best doen, Jan en (oud-) medebestuurders van de Schola, om als secretaris de Schola te dienen zoals Jan dat vandaag op de kop af 20 jaar gedaan heeft. Dat Jan mij een voorbeeldig volledig digitaal dossier meegeeft, is fantastisch. Dat ik Jan vooralsnog  kan blijven raadplegen, zal mij ook zeker helpen.

 

Nu even iets over die verbeelding.

Als ik in het waardige Nijmegen verblijf, het Rome van de Lage Landen, zoals ik zojuist zei, dan voel ik mij een soort Obelix. Wij kennen Obelix als de man die altijd met een menhir op zijn rug loopt. Daarmee demonstreert hij zijn kracht. In het Bretons staat ‘’men’’ voor ‘’maen’’ en dat betekent steen en ‘’hir’’ betekent hoog. Een hoge steen dus, soms met een inscriptie.

 

Ook Romeinen kenden gedenkstenen. In mijn verbeelding vond ik zo’n steen. In mijn verbeelding!

Ik zag heel even die steen voor me in de nabijheid van de Lourdeskerk. Ik heb er ook snel een opname van gemaakt. Ik geef jullie er nu graag een exemplaar van.

Gedenkstenen dienden vooral ter nagedachtenis van een overledene, maar soms ook als promotie van iemand wiens goede daden breed werden uitgemeten en uitgekapt. De steen die ik fotografeerde, staat voor zo’n promotiesteen. En ook voor een gedenkwaardige datum: Ik zal proberen die gedenkwaardige datum uit te spreken. ‘’Tertio die in mense maio  anno undeviginti centi nonaginta octo (als ik het goed zeg)’’ . Die dag was de dies natalis, de geboortedag. De dag van de geboorte van de secretaris (de scriba) van de schola Cantorum Karolus Magnus. En die secretaris luisterde naar de naam Janus Artifex Lignarius.

 

Je verdiensten als secretaris, Jan, zullen uitgebreid aan bod komen op 23 juni als we van jou en Jo afscheid gaan nemen. Hier beperk ik me tot het uitspreken van een eerbetoon. Ook in het Latijn: Promeritum qua promeritum, debitum est.

Ere wie ere toekomt!  Als bestuurslid van de Schola komt jou veel eer toe. Waarvan acte, want dat eerbetoon is waarschijnlijk ook de achtergrond geweest van waaruit de gedenksteen is gemaakt.

Een heuse Romeinse gedenksteen voor Jan Timmermans, bij ons bekend als Jantim.

Zijn volledige naam in het Latijn was volgens deze steen: Janus Artifex Lignarius, maar voor zijn Romeinse vrienden zal het ‘’JanusArt’’ geweest zijn.

Beste Jan, ik ga mijn best doen een waardig opvolger van je te worden.

 

 
Zingen bij ochtendgloren: zaterdag 31 maart een video impressie: https://youtu.be/ABxUD8nSbVM
 
Interview met Stan Hollaardt in de Maas & Waalkanter Woensdag 28 maart 2018

Gezang rond kapel-ruïne Sint-Walrick

 

Overasselt - "Ik heb een vinger van Sint-Walrick ontdekt!" Zo begroet Stan Hollaardt me in het restaurant waar we hebben afgesproken. Enthousiast vertelt hij hoe hij die ochtend in de geschriften van een Utrechtse kerk een verwijzing naar een relikwie van de Heilige Walrick ontdekte. Uitgerekend vlak voor diens feestdag.

 

Stan Hollaardt is dirigent van Schola Cantorum Karolus Magnus Nijmegen, mannen die elkaar vinden in de liefde voor de Gregoriaanse muziek. Zaterdag 31 maart, als om 07.14 uur de zon opkomt, trekken ze zingend als monniken naar de kapelruïne van Sint-Walrick. "Het was een beetje een vergeten religieuze plek", aldus Hollaardt, "wij hebben de geest er weer ingeblazen."
Ruim 10 jaar geleden ontstond het idee om met gezang het ochtendgloren te begroeten op de plek waar eens een Benedictijner klooster stond. Een hommage aan Sint-Walrick. "We zochten heel bewust naar een datum. Het werd de eerste zaterdag na het begin van de zomertijd: het begin van de lente, de feestdag van de Heilige Walrick op 1 april én de vasten- en Paastijd."

 

Walaricus van St-Valéry was een Franse heilige, patroon van de zieken en de koortslijders in het bijzonder. Hij stierf in 622, maar zijn naam is nog altijd verbonden aan de kapelruïne in het Overasseltse vennengebied en de naastgelegen koortsboom. Bezoekers hangen er lapjes op in de hoop op genezing. "Jongeren doen het ook weer, maar dan tegen examenkoorts", weet Hollaardt. De voormalig docent Nederlands is elke dag bezig met het zoeken naar oude geschriften, teksten en melodieën. "Het Gregoriaans is de oudste West-Europese zang, alle stemmingen van de mens vind je erin weerspiegeld."

Het zingen bij ochtendgloren (dit jaar voor de elfde keer) trekt bezoekers van heinde en verre. De zangers verkleden zich in alle vroegte in restaurant St.Walrick. Daar komen de zwarte Benedictijner pijen tevoorschijn. "We zijn geen monniken, maar het is ook geen flauwekul. Het doet iets met ons en het publiek, we gaan het licht tegemoet", zegt Hollaardt. Het koor zingt onder andere een ochtendhymne, de litanie van de Heilige Walrick, een Maria-gezang en een tekst die met Pasen te maken heeft. Na afloop is er gratis koffie in het restaurant en kan er nagepraat worden.

 

Bij de ruïne wacht Stan een verrassing. Een kaarsje en een briefje bij het beeld van Sint-Walrick: 'Eigenlijk geloof ik niets en twijfel ik aan alles, zelfs aan U. Maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft, dan denk ik dat Gij liefde zijt en eenzaam en dat, in dezelfde wanhoop, Gij mij zoekt zoals ik U.' Een tekst van Gerard Reve. De dirigent en oud-leraar Nederlands straalt weer…

Zingen bij ochtendgloren: zaterdag 31 maart.
www.karolus-magnus.nl

(Tekst: Corine van Dijk)

 

   Op 3 mei 2018 ben ik twintig jaar secretaris van de schola Karolus Magnus.

   Best veel werk maar met veel plezier heb ik dat gedaan.

   Nu is het tijd om het stokje over te dragen.

   Vanaf die dag is mijn medezanger Jos Verhagen de nieuwe secretaris van de schola.

   Op de pagina adressen zijn vanaf die datum al zijn adresgegevens te vinden maar nu al vast hier:

   Jos Verhagen

   Kuluutsheuvel 37

   5825 BD Overloon

   Telefoon: 0478 - 640444

   Mobiel: 06 - 51248009

   E-mail: jjlmverhagen@gmail.com   

 

 

TERUG